среда, 7. март 2018.

Albertove kifle






Recept sam ugledala na FB. Zainteresovao me recept kao i slika, napravila sam ih ( sa malim izmenama) i mnogo mi se dopadaju. Način pripreme i sastojci su malo drugačiji nego kod ostalih recepata što sam pripremala. Od ove količine testa izadje 30 srednjih kifli.


Potrebno je:

5 dcl mleka
1,5 kašika suvog kvasca
4 kašičice  šećera
3 kašičice soli
2 dcl ulja
2 jaja
1 belance
1 kašika jabukovog sirćeta
1,350 gr brašna

Za premazivanje:

1 žumance
1 kašika vode

Potrebno je još:
 ulje za premaziovanje testa kad savijamo kifle

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac, da stane 5 minuta pa dodati so, jaja, belance, ulje, jabukovo sirće i brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje izraditi i podeliti na 30 loptica. Svaku uvaljati u ulje.
Radnu površinu premazati uljem tanko razvaljati kuglicu testa u elipsast krug ( dužine 15 cm i širine 10 cm) i uviti u rolnicu. Tako uraditi sa svim lopticama testa. Kifle staviti u pleh prethodno obložen papirom i ostaviti da nadolaze 30 minuta.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom vode, premazati kifle, posuti sa malo krupne soli,  semenkama lana i peći na 180 stepeni oko 25 minuta.