петак, 12. мај 2017.

Domaći karamel






Za pripremanja ovog karamela  potrebno nam je oko 10 minuta.
Za merenje satojaka koristiti šolju od 2,5 dcl.


Potreno je:

1 šolja  šećera
1 kašika vode
1 šolja mleka
50 gr putera
1 šolja mleka u prahu


Priprema:

U posudu staviti šećer i 1 kašiku vode. Kuvati na vatri dok se ne pretvori u svetlo braon karamel.
Dodati 50 gr putera, mešati da se istopi. Dodati šolju vruća mleka i kuvati na tihoj vatri da se karamel istopi.
Skinuti sa vatre  dodati mleko u prahu,  mutiti mikserom da nema grudvica, vratiti na vatru i kuvati još 2-3 minuta, procediti na cediljku prohladiti i staviti u frižider.
Kad se skuva karamel izgledaće retko, ali kad se ohladi dosta je čvršći.












Uvijena pogača - pita sa sirom






Potrebno je:


3 dcl mleka
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
3 kašike ulja
1,5  kašičica soli
1 jaje
1 belance
700 gr brašna

Za fil:

100 gr otopljena putera
200 gr sitnog sira
100 gr kisele pavlake
1 veza seckanog peršuna

Za premazivanje pogače:

1 žumance
1 kašiku ulja
1 kašika mleka


Priprema:

U 3 dcl mlakog mleka staviti 1 kašičicu šećera, 1 kašiku suvog kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati so, ulje, 1 jaje, 1 belance i 700 gr brašna.
Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Otopiti 100 gr putera.
U posudu staviti  sitni sir, kiselu pavlaku i sitno seckan peršun. Po potrebi dodati soli i dobro izmešati.
Nadošlo testo podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati u krug prečnika 32-35 cm. Tri kruga testa premazati sa otopljenim puterom i smesom od sira i peršuna, staviti jedan na drugi a zadnji četvrti deo ne premazivati. Tako naslagane delove testa iseći na 6 lenti. Svaku uvrnuti kao uže pa redjati u podmazanu tepsiju u krug.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja, 1 kašikom mleka premazati pogaču ostaviti da stane 30 minuta i peći na 180 stepeni 30 minuta.