недеља, 23. април 2017.

Mentol štrudla





Potrebno je:

Za koru:

2,5 dcl mleka
3 kašike šećera
1 kašika suvog kvasca
1 dcl ulja
1 jaje
500 gr brašna

Za fil:

500 gr ratluka sa ukusom mentola
1 dcl vode

Za premazivanje:

1 kašičica brašna
1 kašičica ulja
4 kašičice vode

Ostalo:

šećer u prahu
1 vanilin šećer

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac, da stane 5 minuta.
Dodati jaje, ulje i brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Ratluk iseckati na sitne kocke, dodati 1 dcl vode i na tihpj vatri uz mešanje istopiti.
Nadošlo testo izraditi razvaljati u ploču veličine 40x30 cm, premazati mlakim istopljenim ratlukom i uviti u rolat.
Staviti u kalup prethodno obložen papirom.
Umutiti 1 kašičicu brašna, 1 kašičicu ulja i 4 kašičice vode. Ovim premazati štrudlu, ostaviti da stane 20 minuta.
Rernu ukljućiti na 180 stepeni, kad se zagreje na 150 staviti štrudlu, koju smo prethodno izbockali čačkalicom na par mesta.
Peći na 180 stepeni 20-25 minuta.
Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu.

















































Keks torta sa malinama i čokoladom








Potrebno je:


600 gr petiti ber keksa
1 kg malina
10 kašika šećera
3 pudinga od maline
2 dcl vode
400 gr čokolade
500 gr šlag krema u prahu
2 dcl soka od narandže



Priprema:


U posudu staviti maline i šećer, staviti da se kuva dok se šećer ne istopi. Posebno umutiti 3 pudinga od maline sa 2 dcl vode dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi i podeliti na 4 dela.
Umutiti 5oo gr šlaga po upustvu na kesici i podeliti na 4 dela.
Filovati. Na tacnu poredjati 200 gr keksa prethodno potapana u sok od narandže.
Istopiti 100 gr čokolade sa 2 kašike ulja i preliti preko keksa. Ostaviti 5 minuta u frižideru da se čokolada stegne pa premazati sa  1 delom  fila od malina pa red  1 dela šlaga. Opet red keksa, preliti 100 gr istopljene čokolade sa 2 kašike ulja, 2 deo fila od malina, sloj šlaga, keks preliven sa 100 gr istopljene čokolade, 3 deo fila od malina, sloj šlaga, keks preliven sa 100 gr čokolade, 4 deo fila od malina i premazati preostalim šlagom. Ukrasiti po želji.





































Proja sa koprivom







Potrebno je:


3 jaja
300 gr sira
2 šoljice ( šoljica od 1 dcl) ulja
2 šoljice mleka
2 šoljice gazirane vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica praška za pecivo
3 šoljice pšeničnog brašna
3 šoljice kukuruznog brašna
1 šoljica palente
200 gr obarene seckane mlade  koprive


Priprema:


Koprivu obariti par minuta, dobro ocediti i iseckati. Dodati sve ostale sastojke i umutiti varjačom. Staviti  u  tepsiju podmazanu uljem i peći na 180 stepeni 35-40 minuta. Pečenu prohladiti i seći na kocke.













Ružice sa višnjama






Potrebno je:


1,5 dcl mleka
50 gr šećera
1 kašika suvog  kvasca
1/2 dcl ulja
1 jaje
450 brašna


Za punjenje:


200 gr višanja
2 kašike šećera
3 kašike vode
1 kašika gustina


Za posipanje:


šećer u prahu
1 kesica vanilin šećera


Priprema:


U posudu staviti 1,5 dcl mlake vode, 50 gr šećera, 1 kašiku suvog kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 1/2 dcl ulja, 1 jaje i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
U posudu staviti 200 gr zamrznutih višanja, 2 kašike šećera, 1 kašiku vode. Kuvati dok se šećer ne istopi. Umutiti 2 kašike vode sa 1 kašikom gustina dodati u višnje i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Nadošlo testo izraditi i razvaljati u ploču 27x36 cm, iseći na 12 kvadrata, koje na sva 4 ugla zaseći, na sredinu staviti 1 kašičicu kuvanih višanja.
Sva 4 dela isečenog kvadrata naizmenično savijati oko fila od višanja. Tako formiranu ružicu staviti u kalup za mafine prethodno podmazan puterom.
Tako uraditi sa svim delovima testa.
Ružice premazati uljem i ostaviti da stanu 30 minuta pa peći na 180 stepeni 20-25 minuta.
Pečene ružice posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.






















Rižine kocke






Potrebno je:


Za koru:

6 belanaca
100 gr šećera
100 gr kokosa
1 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 dcl mleka

Za fil prvi:

6 žumanaca
100 gr šećera
200 gr putera
300 ml slatke pavlake
300 gr čokolade sa rižom

Za fil drugi:

200 gr čokoladnog šlag krema u prahu

Potrebno je još:

150 gr keksa
1 dcl mleka

Priprema:

Umutiti 6 belanaca sa 100 gr šećera, dodati kokos, brašno i prašak za pecivo.
Masu staviti u kalup veličine 20x30 cm prethodno obložen papirom.
Peći na 180 stepeni 15 minuta.
Pečenu koru još toplu preliti sa 1 dcl hladnog mleka.
Umutiti 6 žumanaca sa 100 gr šećera, kuvati na pari dok se ne zgusne. Ohladiti i dodati 200 gr umućenog putera.
U posudu staviti 300 ml slatke pavlake i kockice čokolade sa rižom, zagrevati na tihoj vatri ( masa ne sme da provri) dok se čokolada ne istopi. Dobro ohladiti najmanje 2 sata u frižideru i mikserom umutiti 2 -3 minuta. U ovu masu dodati fil od žumanaca i putera.
Preko hladne kore staviti 1/2 fila, red keksa prethodno potapan u mleko, 2/2 fila.
Umutiti šlag u prahu po upustvu na kesici i premazati kolač. Ukrasiti rendanom čokoladom.




























Torta sa rolatima







Potrebno je:


2 gotova Vincinna rolata od po 300 gr
600 ml slatke pavlake
200 gr zamrznutih malina
150 gr čokolade
3 kašike šećera


Priprema:


Rolate iseći na kolutiće debljine 1cm.
Uzeti oblu posudu prečnika 24 cm, dubine 12 cm, obložiti je providnom folijom.
Isečene kolutiće rolata poredjati kružno po stranicama posude.
Umutiti 200 ml slatke pavlake, dodati zamrznute maline i sve dobro umutiti. Smesu premazati preko poredjanih kolutića rolata.
Umutiti 200 ml slatke pavlake, dodati 150 gr istopljene čokolade.
Masu staviti preko fila od malina.
Umutiti 200 ml slatke pavlake i premazati preko fila od čokolade.
Preko poredjati kolutiće rolata i ostaviti u fižider da stoji preko noći.
Sutradan tortu staviti na tacnu i ukloniti foliju.


















































Krafini - kroasan mafini








Potrebno je:


140 ml vode
7 gr suvog kvasca
50 gr šećera
50 gr istopljenog putera
1/2 kašičica soli
300 gr brašna
150 gr omekšalog putera


Priprema:


U mlaku vodu  staviti suvi kvasac i 50 gr šećera. Da stane 5 minuta pa dodati, so, 50 gr istopljena putera i brašno.
Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje, podeliti na 6 delova, oblikovati loptice pokriti providnom folijom i da stanu 15 minuta.
Uzeti 1 lopticu testa i blago posuti brašnom oklagijom razvaljati veličine 25 x 50 cm. Razvaljano testo je tanko kao providno.
Testo prstima premazati sa 25 gr omekšala putera ( od ukupno 150 gr), i uviti u rolnicu. Rolnicu uzduž prerezati na pola i svaku polovinu uviti u puđ rezana strana da je okolo.
Staviti u kalup za mafine. Tako uraditi sa svim lopticama testa. Izadje 12 krafina.
Ostaviti da stanu 60 minuta i peći na 180 stepeni 25 minuta. Pečene posuti šećerom u prahu.