среда, 19. април 2017.

Nostalgija kocke






Potrebno je:

Za kore:

5 jaja
200 gr šećera
50 ml ulja
100 ml vode
250 gr brašna
150 gr mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
300 ml soka od narandže
Za fil:
700 gr kisele pavlake
200 gr šećera
300 gr mlevenog plazma keksa
1 kesica šlag krema u prahu od vamile

Priprema:


Umutiti 5 belanaca sa 200 gr šećera, dodati jedno po jedno od 5 žumanaca neprestano muteći mikserom. Dodati ulje,brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo i vodu. 
Dobro umutiti mikserom i staviti u kalup veličine 40x35 cm, prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni 25 minuta.
Koru dobro ohladiti i iseći na 3 dela.
Napraviti fil. U kiselu pavlaku staviti 200 gr šećera, da stane 10 minuta povremeno mešati dok se šećer ne istopi pa dodati mleveni  plazma keks i umućen šlag po upustvu na kesici.
Filovati kolač. Koru natopiti sa sokom od narandže pa fil, druga kora, fil, treća kora i fil. Kolač posuti sa mlevenom plazmom.

















Beze torta sa višnjama





Potrebno je:


Za kore:

6 belanaca
350 gr šećera
1 kašika sirćeta

Za fil od vanile:

6 žumanaca
150 gr šećera
2 pudinga od vanile
4 vanilin šećera
1 litar mleka
250 gr putera

Za fil od višanja:

500 gr višanja
6 kašika šećera
3 dcl vode
1 puding od vanile
2 kašike gustina
50 gr putera

Za fil od čokolade:

500 ml slatke pavlake
100 gr bele čokolade

Za ukrašavanje:

150 gr crne čokolade
šlag krem u prahu



Priprema:


Kore: Umutiti 6 belanaca sa 350 gr šećera, pred kraj dodati 1 kašiku sirćeta. Mutiti oko 10 minuta. Masu staviti u kalup veličine 40x30 cm prethodno obložen papirom.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, staviti kalup sa belancima i smanjiti temperaturu na 100 stepeni. Sušiti 2 časa.
Pečenu koru ohladiti i preseći da dobijemo 2 kore.
Fil od vanile:  U posudu staviti 8 dcl mleka da proključa. Posebno umutiti 6 žumanaca sa 150 gr šećera, 4 vanilin šećera, 2 pudinga od vanile, 2 kašike gustina i 2 dcl mleka. Dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. U hladan puding dodati umućen puter i sve dobro umutiti.
Fil od višanja: U posudu staviti 500 gr seckanih višanja, 6 kašika šećera, 2 dcl vode, kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati umućen 1 puding, 2 kašike gustina i 1 dcl vode. Kuvati dok se ne zgusne i dodati 50 gr putera da se istopi.
Fil od čokolade: Na tihoj vatri istopiti 100 gr bele čokolade sa 100 ml  slatke pavlake. Ostaviti dobro da se ohladi. Posebno umutiti 400 ml slatke pavlake dodati ohladjenu čokoladu i sve dobro umutiti.
Filovati tortu. Kora, 1/2 fila od višanja, 1/2 fila od vanile, 1/2 fila od čokolade, kora, 2/2 fila od višanja, 2/2 fila od vanile, 2/2 fila od čokolade.

Tortu ukrasiti sa čokoladom i ružicama od šlaga.