уторак, 20. децембар 2016.

Fina bajadera





Potrebno je:

Za  tamni deo:

240 gr šećera
2 dcl vode
250 gr margarina
50 gr čokolade
360 gr mlevenih oraha
360 gr mlevenog keksa

Za svetli deo:

120 gr šećera
1 dcl vode
70 gr margarina
180 gr mlevenih oraha
180 gr mlevenog keksa

Za preliv slojeva:

250 gr čokolade
10 kašika ulja

Priprema:

U posudu staviti  240 gr šećera, 2 dc vode, kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati 360 gr mlevenog keksa i 360 gr mlevenih oraha. Masu malo ohladiti podeliti na 2 jednaka dela i staviti u kesu za zamrzavanje dimenzije 24 x 34 cm. prvo rukama pa oklagijom istanjiti masu u kesi i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti 120 gr šećera, 1 dcl vode, kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarina da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati 180 gr mlevenog keksa i 180 gr mlevenih oraha. Masu prohladiti i staviti u 1 kesu za zamrzavanje, rastanjiti i ostaviti da se ohladi.
Istopiti 250 gr čokolade sa 10 kašika ulja.
Uzeti kesu sa rastanjenim tamnim delom, premazati sa istopljenom čokoladom, i dok se čokolada nije stegla staviti na nju rastanjeni svetli deo ( prethodno kesu iseći i taj deo prevrnuti na istopljenu čokoladu).
Blago pritisnuti oklagijom da se slojevi spoje. Drugi sloj premazati istopljenom čokoladom i dok se nije čokolada stegla staviti drugi deo tamne ploče. Blago pritisnuti oklagijom.
Po vrhu premazati istopljenom čokoladom i ostaviti da se ohladi i stegne.