среда, 14. децембар 2016.

Čokoladne narandža kocke





Potrebno je:

1 pakovanja  ( 500 gr ) korica  za rozen tortu 

Za fil:

400 gr šećera
3 dcl vode
3 zamrznute narandže ( bez kore)
250 gr margarina
150 gr čokolade:
 200 gr mlevenih oraha
250 gr mlevenog keksa

Za glazuru:
100 gr čokolade
4  kašike  ulja 

Priprema:

U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri 3-4 minuta, dodati najsitnije rendane zamrznute narandže. Kuvati 2-3 minuta pa dodati margarin i čokoladu da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i orahe.
Izmešati, malo prohladiti i filovati korice.
Opteretiti nečim teškim da se ohladi i stegne.
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.

















Fine štanglice sa suvim smokvama





Potrebno je:

Potrebno je:

1 list većih oblandi

Za prvi sloj:

350 gr šećera
1 dcl vode
1/3 margarina ( trećina od 250 gr)
400 gr suvih smokava
100- 200 gr mlevenog  keksa



Za preliv prvog sloja:

150 gr  bele čokolade
4 kašike ulja

Za drugi sloj:

250 gr šećera
1 dcl vode
2/3 margarina ( preostala od prvog sloja)
300 gr mlevenih oraha

Glazura:

150 gr  belečokolade
 4  kašike  ulja

Priprema:

Prokuvati zajedno 35o gr šećera, šoljica vode 1/3 margarina i mlevene smokve. Prokuvati toliko da se šećer istopi i smesa sjedini. Izmaći sa vatre i dodati mleveni keks i izmešati. Toplu masu staviti  na list oblande.
U posudu staviti 250 gr šećera, 1dcl vode i prokuvati samo da se šećer istopi, dodati 2/3 margarina ( preostala od 1/3 od prvog sloja), skinuti sa vatre i dodati 300 gr mlevenih oraha.
Toplu masu staviti na papir za pečenje veličine veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se ohladi.
Istopiti 150 gr bele čokolade sa 4 kašike ulja i preliti preko hladnog prvog sloja.
Dok se čokolada nije još stegla preko nje pažljivo staviti drugi sloj koji smo stavili na papir, blago pritisnuti da se zalepi za čokoladu.
Istopiti 150 gr  bele čokolade sa 6  kašika ulja i preliti kolač.







Ćeten štanglice





Ukusan postan  kolač.

Potrebno je:

500 gr šećera
20 kašika vode
250 gr margarina
200 gr čokolade
250 gr mlevenih oraha
250 gr mlevenog keksa
300 gr ćeten alve sa ukusom vanile

Priprema:

U posudu staviti 500 gr šećera i 20 kašika vode. Kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati margarin i 100 gr čokolade da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati 250 gr mlevenih oraha i 250 gr mlevena keksa.
Masa dok je topla staviti u kalup dimenzije 25 x 25 cm, poravnjati i dok je još masa topla izmrviti 300 gr alve i preko alve narendati 100 gr čokolade. Čokolada će se istopiti i prilepiti za alvu.