петак, 7. август 2015.

Šnicle u sosu iz rerne




Potrebno je:

500 gr svinjskog buta ( može i teleći but)
2 dcl piva
2 dcl paradajz soka
2 dcl mleka
3-4 čena belog luka
1 kašika seckanog peršuna
so, mleveni biber
brašno

Priprema:

Meso iseći na šnicle, izlupati, posuti sa soli i mlevenim  biberom.
Svaku šniclu uvaljati u brašno sa jedne i druge strane i poredjati u posudu za pečenje prethodno podmazanu uljem.
U posudu pomešati pivo, paradajz sok. mleko, beli luk protisnut na spravicu za beli luk, 1 kašiku seckana peršuna, so i mleveni biber.
Šnicle preliti sosom, pokriti sa alu- folijom izbušenom čačkalicom i peći na 200 stepeni 30 minuta, skinuti foliju i peći još 30 minuta. Služiti uz kuvani krompir.

















Džem od jabuka i aronije




Super džem i dobra kombinacija voća. Od ove količine voća izadje 8 teglica od 480 ml.

Potrebno je:

3 kg jabuka
500 gr aronije
5 dcl vode
1 kg šećera

Priprema:

Jabuke oguliti i iseći na komadiće, aroniju očistiti od peteljki, oprati i dobro ocediti.
Voće staviti u posudu naliti sa 5 dcl vode i kuvati 20 minuta.
Kuvano voće usitniti u kašu štapnim mikserom, dodati 1 kg šećera i kuvati oko 40 minuta ( zavisi koliku gustinu džema želimo) na jačoj vatri uz stalno mešanje.
Vruć džem sipati u tegle ( za vreme kuvanja džema tegle smo grejali 30 minuta u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Tegle zatvoriti metalnim zatvaračima staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni grejati 10 minuta pa rernu isključiti i ostaviti da se tegle ohlade u rerni.