понедељак, 3. август 2015.

Zlatna piletina



Potrebno je:

4 bataka sa karabatakom ( oko 1 kg)

Za marinadu:

3 kašike semenki  smedje slačice
sok od 1/2 limuna
3 kašike meda
1 kašika karija
3 kašike ulja
1 kašika semenki susama
so, mleveni biber

Priprema:

Batake sa karabatacima kuvati od kad provri 10 minuta.
U posudu  izmešati: slačicu, med, kari, limunov sok i ulje.
Prokuvanu piletinu ocediti od vode i posuti sa soli i mlevenim biberom i uvaljati u marinadu pa redjati u pouljenu posudu za pečenje.
Peći na 180 minuta 15 minuta, izvaditi kalup sa mesom,  preliti meso sa sosom u kojem se peče,  posuti sa 1 kašikom susama i još peći dok meso ne dobije zlatno braon boju.












Sladoled torta ledeni poljubac




Fantastičnog ukusa , nešto izmedju torte i sladoleda, idealna za vrele letnje dane. Čuvati  je zamrznutu u zamrzivaču po potrebi seći kao tortu ( super se seče zamrznuta), da stane 5-6 minuta bude kao dobro rashladjena torta a odmah kad se koristi kao da jedemo sladoled. Voće po želji, ovaj put kod mene maline, jer ih obožavam volim njihov kiselkast ukus osvežavaju.

Potrebno je:

Za koru:

3 belanca
180 gr šećera
1 kašika alkoholnog sirćeta:

Za fil:

600 gr malina ( 500 gr za fil + 200 gr za posipanje po filu))
1 kesica želatina od 10 gr
2 kašike vode
3 žumanca
120 gr šećera
125 ml belog poluslatkog vina
4 dcl slatke pavlake
100 gr bele čokolade

Priprema:

Umutiti 3 belanceta sa 180 gr šećera i 1 kašikom sirćeta,
Masu staviti u kalup prečnika 24 cm prethodno obložena papirom. Rernu zagrejati na 200 stepeni staviti kalup, smanjiti temperaturu na 100 stepeni i sušiti 2 sata.
U posudu staviti 1želatin dodati 2 kašike vode i ostaviti da nabubri.
U mutiti penasto 3 žumanca sa 120 gr šećera, dodati 125 ml vina i na pari kuvati da se  zgusne ( malo će se zgusnuti), skinuti sa vatre i dodati nabubreli želatin i mešati malo da se želatin istopi. Ostaviti da se ohladi.
500 gr malina izblendirati i ispasirati da ne bude koštica.
Umutiti 4 dcl slatke pavlake, dodati hladan fil od žumanaca.
Masu podeliti na 2 dela u jedan deo dodati 100 gr istopljene bele čokolade a u drugi deo ispasirane maline.
Suvu koru od belanaca staviti u kalup sa obručem prečnika 24 cm, preko fil sa belom čokoladom pa preko fil sa malinama. Poredjati maline i blago ih viljuškom utisnuti u fil.
Ostaviti tortu u zamrzivač preko noći da se zamrzne i koristiti.