недеља, 19. април 2015.

Ratluk rolat





Potrebno je:

300 gr ratluka sa ukusom vanile
150 gr šećera u prahu
200 gr kokosa
sok od 1 limuna
200 gr žele bonbona

Priprema:

Ratluk iseći na kockice staviti u zagrejanu rernu da se zagreje ( ne da se istopi, lakše se gnječi kad je topao). Dodati šećer u prahu i gnječiti rukama da se dobro izradi, dodavati kokos malo po malo i mesiti masu.
Kad je dobro izradjeno razvaljati na najlonsku foliju, preko staviti žele bonbone isečene na tanke listiće. Urolati pomoću folije i ostaviti da se dobro stegne. Seći na kolutiće.













Čoko smoki štanglice





Potrebno je:

5 kašika meda
5 kašika šećera
250 gr putera ili  margarina
200 gr bele čokolade
200 gr mlevenog keksa
160 gr čokoladnog smokija ( 2 kese od 80 gr)

Za glazuru:

100 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

U posudu staviti med, šećer i puter. Na tihoj vatri kuvati dok se ne otopi puter, med i šećer, dodati 200 gr bele čokolade da se i ona otopi. Skunuti sa vatre i umešati 200 gr mlevenog keksa.
Masu prohladiti da bude mlaka pa dodati čokoladni smoki. Izmešati, staviti u kalup veličine 20x25 cm prethodno obložen folijom. Izravnjati masu i ostaviti da se ohladi.
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.
Seći na štanglice.