понедељак, 9. март 2015.

Štrudla sa makom




Ne volim puno maka u štrudlu, vi po želji možete dodati veću količinu maka.

Potrebno je:

2 dcl mleka
2 kašike šećera
1 kašika suvog kvasca
1 jaje
8 kašika ulja
1/2 kesice praška za pecivo
prstohvat soli
450 gr brašna

Za fil:

2 dcl mleka
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
300 gr mlevenog maka
3 pune kašike džema od šljiva ili kajsija

Za premazivanje:

1 kašika ulja
1 kašika mleka
1 kašičica brašna

Priprema:

Napraviti fil.
U posudu staviti mleko, šećer, vanilu, mleveni mak, kuvati dok se šećer ne istopi, skinuti sa vatre i dodati džem od šljiva, dobro izmešati.
U mlako mleko staviti 2 kašike šećera i 1 kašiku kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 8 kašika ulja, prstohvat soli i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Nadošlo testo izraditi i razvaljati u ploču debljine 3-4 mm premazati sa filom i urolati, staviti u pleh obložen papirom.
Umutiti 1 kašiku ulja, 1 kašiku mleka i 1 kašičicu brašna, premazati štrudlu i ostaviti da stane 15-20 minuta, premazati još jednom sa preostalim premazom, na par mesta izbockati štapićem za ražnjiće i peći na 180 stepeni 25 - 30 minuta.
Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu.