среда, 5. новембар 2014.

Pogača kruna





Potrebno je:

2 dcl vode
1 kašičica šećera
25 gr svežeg  kvasca
2 dcl jogurta
1 jaje
1 belance
1/2 dcl ulja
1 kašika soli
700 gr brašna

Za premazivanje testa:

100 gr omekšalog  margarina

Za premazivanje pogače:

1 žumance
2 kašike ulja
2 kašike mleka

Za posipanje:

semenke lana i susama

Priprema:

U mlaku vodu dodati šećer i kvasac. Da stane 5-6 minita pa dodati jogurt, ulje, 1 jaje, 1 belance, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi da udvostruči količinu.
Kad testo nadodje, izraditi ga podeliti na 2 jednaka dela. Razvaljati oba dela testa u elipsast krug. Prvi krug koji stavljamo u sredinu tepsije razvaljati da je po veličini manji od drugog kruga koji stavljamo do oboda tepsije ( prvi krug prečnika da je 30 cm a drugi krug oko 45 cm).
Oba razvaljana kruga premazati sa omekšalim margarinom, izrezati testo kao na slici na rastojanju od 1 cm. Urolati testo, uviti kao puž i staviti na sredinu tepsije prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom.
Drugi deo testa koji je veći od prvog na isti način rezati uviti u rolat i staviti oko prvog uvijenog testa u tepsiji.
Umutiti 1 žumance, 2 kašike ulja i 2 kašike mleka, premazati pogaču, posuti semenkama susama i lana, ostaviti da stane 45 minuta i peći na 170 stepeni 45 minuta.