понедељак, 9. јун 2014.

Havana torta sa malinama





Potrebno je:

1 litar mleka
400 gr šećera
3 kesice želatina ( 1 kesica od 10 gr)
200 gr šlag kreme u prahu
3 dcl vode
1 čaša kisele pavlake ( čaša od 180 gr)
300 gr malina
200 gr napolitanki sa lešnikom
100 gr pečena mlevena lešnika

Priprema:

Od 1 litra  mleka uzeti 1,5 dl i stavit želatin da nabubri.
U preostalo mleko staviti 400 g šećera da vri dok se šećer ne istopi, skinuti sa vatre i dodati nabubreli želatin, mutiti žicom jedan minut dok se želatin ne istopi u vrelom mleku. Ostaviti da se ohladi.

Napolitanke samleti. Pečeni i oljušteni lešnik samleti i pomešati  sa mlevenom napolitankom. 
Ohladjeno mleko staviti da stoji u zamrzivaču 20 minuta da se dobro ohladi. 
Za to vreme umutiti 200 g šlaga sa 3 dl vode, dodati kiselu pavlaku i mleko koje se hladilo u zamrzivaču. Sve skupa dobro umutiti mikserom.
Smesu podeliti  na 4 jednaka dela.

Uzeti kalup za tortu sa obručem  prečnika 26 cm. Po dnu kalupa posuti smesu od napolitanki i lešnika, staviti jedan deo bele smese, pa posuti smesom od lešnika i napolitanki, pa staviti  maline, pa deo fila, pa napolitanka i lešnici, pa maline. 
Tako uraditi  sa preostalim delovima bele smese  i smese od napolitanki i malina. Po vrhu posuti  smesu od mlevenih napolitanki i lešnika.
Ostaviti  tortu dobro da se rashladi pa seći.