уторак, 29. април 2014.

Kinder štangle sa čokoladom








Potrebno je:

Prvi deo:

150 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina ili maslaca
50 gr čokolade
150 gr mlevena keksa
150 gr pečenih mlevenih lešnika

Preliv od čokolade:

100 gr čokolade
4 kašike ulja

Za  drugi deo:

200 gr šećera
1/2 dcl vode
125 gr margarina ili maslaca
200 gr mleka u prahu

Priprema:

U posudu staviti šećer i vodu, kuvati dok se šećer istopi, dodati margarin i čokoladu da se istopi
Skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene lešnike.
Dobro izmešati i staviti u pleh dimenzije 19×27cm.
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti preko ove mase. Ostaviti da se ohladi i čokolada stegne.
Beli deo kolača:


Umutiti mikserom margarin sa mlekom u prahu. U posudu staviti šećer i vodu kuvati da bude gust sirup,( toliko gust kad uzmemo kašikom da se stvaraju končići). Vruć sirup dodati u umućen margarin sa mlekom u prahu neprestano muteći mikserom.

Dok je masa  još toplo (masa se brzo steže) staviti  preko preliva od čokolade.
Ostaviti par sati da se fino kolac stegne, a potom ga iseci na stangle i posluziti.







Štangle sa rižinim pahuljicama





Jako dekorativno, deca ovo obožavaju

Potrebno je:

2 lista većih oblandi
600 gr šećera
3 dcl vode
250 gr margarina
300 gr šarenih rižinih pahuljica
100 gr mlevenih oraha
500 gr mlevena keksa

Priprema:

U posudu staviti šećer i vodu.  Kuvati 5 minuta od kad  provri, i  dodati margarin da se istopi.
Skinuti sa vatre pa dodati rižine pahuljice, mlevene orahe i mleveni keks. Dobro izmešati.
Toplu masu staviti  na jedan list oblande, odozgo preko mase staviti drugi list oblande. Opteretiti nečim teškim dok se ne ohladi.

Kinder štangle u oblandi





Potrebno je:

3 lista većih oblandi
800 gr šećera
2 dcl vode
250 gr margarina
600 gr mleka u prahu
100 gr čokolade

Priprema:

Umutiti mikserom margarin i mleko u prahu.
Šećer i vodu ukuvati  da bude gusto ( toliko gusto kad uzmemo malo kašikom stvaraju se končići)  i muteći polako dodavati u umućen margarin i mleko u prahu.
Dobro umutiti, podeliti na dva dela u jedan deo dodati 100gr otopljene čokolade.
Na jedan list oblande rasporediti masu sa čokoladom, preko drugi list oblande. Na drugi list oblande staviti svetlu masu a preko nje treći list oblande.
Opteretiti nečim teškim da se ohladi i stegne.



Plazma kocke






Potrebno je:

600 gr plazma keksa
4 narandže
300 gr eurokrema
200 gr šlag krema  u prahu

Za fil:

1 litar mleka
9 kašika šećera
2 jaja
2 pudinga od vanile
9 kašika gustina
250 gr maslaca ili margarina
100 gr čokolade

Priprema:

Napraviti fil: Umutiti  2 žumanca sa 5 kašika šećera, 9 kašika gustina i 2 dcl mmleka. Sve ovo dodati u 8 dcl vrela mleka i kuvati dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati 250 gr maslaca prethodno umućenog.
Fil podeliti na 2 dela, u jedan deo dodati 100 gr istopljene čokolade.
Iscediti sok od 2 narandže.
 Filovati kolač.  Staviti jedan red plazme (300 g), poprskati sa sokom od narandže ( iscedjen sok od 2 narandže) , staviti preko fil sa čokoladom, pa red plazme, poprskane sa sokom od narandže ( sok od druge dve narandže) .  Preko drugog reda plazme staviti žuti fil.
 Na blagoj vatri zagrejati eurokrem i premazati preko žutog fila.
 Umutiti šlag krem sa 3 dl gazirane vode i premazati kolač. Ostaviti kolac par sati na hladno, a potom ga iseci na kocke i posluziti.



Punjeno pecivo




Idealno za doručak ili kao predjelo.

Potrebno je:

Za testo:

3 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suvog  kvasca
3 kašike ulja
1 kašičica soli
450 gr brašna

Za punjenje:
1 čaša kisele pavlake ( čaša od 180 gr)
2 struka mlada luka
1 kašičica svežeg seckana peršuna
1 jaje
so, mleveni biber
sveža crvena paprika
šunka
mozzarella sir
 Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i kvasac da stane 5 minuta pa  dodati ulje, so i brašno. Izraditi testo i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje testo izraditi, razvaljati u tanku ploču i čašom prečnika 6 cm vaditi kružiće ( meni je šoljica za kafu od 6 cm).




Kružiće stavljati po 3 komada u kalup za mafine prethodno podmazan.






Napraviti punjenje: U posudu izmešati 1 čašu kisele pavlake, dodati sitno seckana 2 struka mlada luka, 1 kašičicu sveže seckana peršuna, 1 jaje, so i mleveni biber po ukusu. Po jednu punu kašičicu ove mase stavljati na krugove testa .




Preko staviti parčiće seckane crvene paprike





Pa staviti parčiće šunke



I na kraju parče mazarella sira.



Ostaviti da stanu 10 minuta i peći na 200 stepeni 15- 20 minuta.