понедељак, 21. април 2014.

Pizza




Za pizzu je bitno da nam je testo dobro i odgovarajuća temperatura pri pečenju. Ovako spremljeno testo je mekano i vazdušasto i kad se ohladi.  Za  fil možemo koristiti sastojke po želji pojedinca. 

Potrebno je:

2 dcl vode
1 kašika suvog  kvasca
1/4 kašičice soli
1 kašika ulja
300 gr brašna

Ovaj put za fil sam koristila:

14 kašika kuvana paradajza
200 gr šampinjona
200 gr slanine
200 gr pizza mozzarella sira
1 paprika

Priprema:

Od ove količine testa koje zamesimo izadju 2 pizze veličine prečnika 28 cm.
Testo: U mlaku vodu dodati kvasac, da stane malo pa dodati ulje, so i brašnom zamesiti testo. Testo dobro izraditi i ostaviti da nadolazi pola sata.




Za to vreme pripremiti fil



Slaninu iseckati na kockice ( koristiti onu mesnatu), sir izrendati, papričicu iseći na kolutove ( po želji može biti ljuta), paradajz sam koristila domaći kuvani. Šampinjone iseći na listiće, posuti sa malo soli i 1 kašičicom origana i ostaviti da stane.






Uključiti rernu na 200 stepeni.
Za to vreme testo koje je nadošlo premesiti podeliti na 2 dela, razvaljati veličine prečnika 28 cm.






Krugove testa staviti u pleh, prethodno obložen papirom.





Testo premazati paradajzom, poredjati listiće šampinjona i seckane slanine.




Posuti rendanim sirom i preko staviti kolutiće seckane paprike. ( zaboravila sam da slikam ovaj postupak)

Kad se rerna ugreje  na 250 stepeni staviti pizzu i peći 10 minuta.













Pita sa sirom - Mafini







Evo jednog recepta za brzi doručak.

 Potrebno je:

500 gr kora za pitu
3 jaja
300 gr sira ( Feta, sitni ili masni sir u kriškama)
2 dcl jogurta
1 dcl ulja
1 dcl mleka
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo.
seme susama

Priprema:

Kore za pitu uviti u rolnu i iseći širine 2 cm. Kad ih isečemo, rastresti  i trakice iskidati rukom.

Sir isitniti dodati jaja, jogurt, ulje, mleko, so i prašak za pecivo.
 U ovu masu dodati isitnjene kore za pitu i sve dobro izmešati.
Pleh za mafine podmazati uljem, staviti smesu , posuti susamom i peći na 200 stepeni 20-25 minuta, dok pita ne dobije zlatno žutu boju.





Sir koji  koristim je sir u kriškama, izradjen u domaćoj radinosti.



















Uvijeno pecivo






Volim da radim razna pecivo, tada koristim svu moju maštovitost i uvek iznalazim nove metode savijanja. Tako je nastalo i ovo pecivo.

Potrebno je:
4 dcl mleka
1 kašičica šećera
1 kašika suvog  kvasca
2 dcl ulja
2 jaja
1 belance
1 kašičica soli
750-800 gr brašna
125 gr maslaca
1 kašičica ulja

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac. Ostaviti da odstoji, pa dodati ulje, 1 jaje, 1 belance, so i brašnom zamesiti testo. Testo dobro izraditi pa ostaviti da narasta dok ne udvostruči količinu.

Otopiti maslac.

Nadošlo testo staviti na radnu površinu, dobro izraditi. Od testa odkidati male loptice  veličine mandarine. Svaku lopticu testa razvaljati u elipsast krug. Krugove testa premazati maslacem i iseči ih na trakice ne do kraja ( vidi sliku).
Urolati na koso krugove i uviti u obliku puža. Savijena peciva poredjati u pleh prethodno obložen papirom.

Umutiti 1 žumance sa 1 kašičicom ulja i premazati pecivo, ostaviti da stanu 20 minuta i peči. Peći na 200 stepeni 20- 25 minuta.