петак, 3. октобар 2014.

Carske kocke




Neodoljive kocke, tope se u ustima

Potrebno je:

Za testo:

200 gr maslaca  ( ili margarina)
100 gr šećera
2 jaja
2 kašike kisele pavlake
1/2 kesice praška za pecivo
500 gr brašna

Za premazivanje kora:

3 belanca
150 gr  šećera
150 gr seckanih oraha

Za filovanje kora:

400 gr džema od kajsija

Za premaz kolača:

3 žumanca
7 kašika šećera u prahu
1 kašika soka od limuna


Priprema:

Umutiti maslac sa šećerom, dodati, 2 jaja, 2 kašike kisele pavlake, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da stane na hladnom mestu 30 minuta.
Odstajalo testo podeliti na 3 dela, svaki razvaljati na papir za pečenje veličine 20 x 30 cm.
Najlakše će mo razvaljati testo da nam ivice budu ravne tako što će mo iseći papir za 5 cm duži i širi nego veličina kore. Presaviti papir ( vidi sliku) sa svih strana za 5 cm, staviti unutra testo i valjati, presavijeni d, prevrnuti i još malo izvaljati do ivica gde testo nije došlo.
Umutiti 3 belanca i 150 gr šećera premazati sve tri razvučene kore  ( ja posebno mutim po 1 belance i 50 gr šećera za jednu koru), posuti koru  sa  1/4 seckanih oraha. Papir sa korom staviti na prevrnuti pleh iz rerne i  peći na 150 stepeni 15- 20 minuta.
Tako ispeći sve 3 kore.
Kore filovati na prevrnutom  plehu  iz rerne ( kolač ponovo ide u rernu da se gornji sloj zapeče) sa džemom od kajsija.
Umutiti 3 žumanca sa 7 kašika šećera i 1 kašikom soka od limuna. Kada bude čvrsto premazati filovani kolač, posuti sa  seckanim orasima, staviti u zagrejanu  rernu na 180 stepeni i peći kolač tačno 5 minuta da se zapeče gornji sloj i izvaditi iz rerne.

Ako vam se svidjaju moji recepti, posetite me na  FACEBOOK  stranici.

















Нема коментара :

Постави коментар